De Norgse horeca

De geschiedenis van de naam Karsten in de Norgse horeca is een bijzondere en vindt zijn oorsprong in 1713 toen de eerste Karsten een herberg begon aan de Brink in het dorp. Het runnen van de herberg deed deze Karsten naast zijn beroep als landbouwer. Bijna 150 jaar later, zo rond 1848, zijn er in de archieven verwijzingen te vinden naar landbouwer Luchien Karsten met zijn logement en café ‘Het bruine Paard’.

Het bruine Paard

Vanaf 1925 maakte ‘Het bruine Paard’ een modernisering door. De oude boerderij waarin het logement en café gehuisvest waren, werd afgebroken en in 1926 werd er een nieuw gebouw geplaatst. Hierin kwamen vijf hotelkamers met elektriciteit. Dit betekende tevens een einde aan de veehandel voor de familie Karsten.

Karsten

Gedurende de oorlogsjaren werd hotel Karsten gevorderd door de Duitsers en daarna verbleven er Canadezen in het gebouw. Na de oorlog moest het interieur geheel worden vernieuwd. In 1942 ging het hotel over van Karst Karsten naar zijn zoon Luchien Karsten. Luchien verbouwde en vernieuwde het hotel meerdere malen tot aan 1980. In dat jaar verkocht hij het hotel aan niet-verwanten vanwege een gebrek aan opvolging. De naam Karsten is gelukkig tot op heden verbonden gebleven met het hotel.

Het plafond

In Maart 2020 heeft er opnieuw een vernieuwing plaatsgevonden in het Grand Café. Tijdens deze renovatie is er een prachtige beschildering van de bekende paardenmarkt aangebracht op het plafond. Al honderden jaren wordt er tijdens het dorpsfeest in ‘Paardlaren’, inmiddels bekend als Zuidlaren, de jaarmarkt met paardenmarkt gehouden. De nostalgische markt zit vol met tradities en is bekend tot ver over de grens!

De paardenkeuring

Even een stukje geschiedenis. In de 19e eeuw schilderde de Groningse Otto Eerelman (1839-1926) een van de traditionele jaarlijkse festiviteiten. Dit deed hij op 28 augustus rond de herdenking van het Gronings Ontzet. Op het schilderij beeldde Eerelman een groot aantal prominente Groningers af die een bijzondere betekenis hadden voor de paardensport. In maart 1920 werd het schilderij gepresenteerd, daarna kreeg het een plek in de trouwzaal van het Stadhuis. Inmiddels is het schilderij ook te bewonderen bij Grand Café Hotel Karsten.