Omgeving rond Norg

Essen, beken en heidevelden

Norg is een oud dorp. Diep in de Middeleeuwen werd er in de oorkondes al melding gemaakt van Nurch of Norch. Het dorp is ontstaan op een soort schiereiland tussen het Groote Diep in het westen en het Oostervoortsche Diep in het oosten. Op deze zandrug tussen de beken moeten in oude tijden boeren begonnen zijn de hogere gronden te bebouwen en ontstonden de oude essen. De beekdalen veranderden in hooi- en weilanden, de scheper bracht de schapen naar het veld. Rond de brink kwamen de eerste boerderijen. Zo ontstonden esdorpjes als Peest, Langelo, Westervelde, Zuidvelde en ook het dorp Norg. Norg kreeg een kerk, eerst één van hout, in de dertiende eeuw de huidige kerk. De kerk maakte het dorp tot het centrum voor de omgeving. Tot vandaag de dag aan toe. Gelegen op 8 km van Roden, 12 km van Assen en 19 km van Groningen in de driehoek Drenthe – Groningen – Friesland.

Rond de Norger brinken

Als u door het dorp loopt, kunt u nog goed zien dat Norg sinds mensenheugenis al een belangrijk dorp is. Er zijn maar weinig Drentse dorpen die net als Norg maar liefst vijf brinken op een rijtje hebben. In wezen worden de Norger brinken nog net zo gebruikt als een paar honderd jaar geleden. Op het aanplakbord wordt het laatste verenigingsnieuws opgehangen, u vindt er nog de oude dorpspomp en vier keer per jaar worden aan het Oosteind grote paardenmarkten gehouden waar iedereen uit de wijde omgeving op af komt. Rond de Norgermarkten wordt steevast een heel ‘paardenspul’ georganiseerd, zoals het bekende Concours hippique voor aangespannen paarden en de traditionele wedstrijden ringrijden. Drenthe Hotel Karsten ligt ook aan een brink.

Langs oude klinkerweggetjes

De Norger brinken zijn in alle opzichten het centrum van het dorp. U vindt er de winkels en de terrasjes waar gemoedelijkheid en gezelligheid troef zijn. En hoeveel mensen er ook in het dorp zijn, op de klinkerweggetjes ten zuiden van de Brink bent u snel weer alleen. Hier zal het u weinig moeite kosten om tussen de piepkleine boerderijtjes terug te dromen naar de tijd toen het leven zich in een rustiger tempo afspeelde.

Drenthe

Drenthe is een zeer mooie en rustige Provincie waar toch ook veel valt te beleven. Uitgestrekte bossen om in te wandelen of te fietsen door het landschap kronkelende riviertjes waar je kan kanoën en roeien, en waar in Mei de orchideen bloeien. Uitgestrekte heidevelden met schaapskudden en overal mooie plekjes waar je kan uitrusten en wat kan drinken.

En dan hebben we het niet eens gehad over de vele vogels, de musea, de pretparken en de plassen als het Rono-strand waar je heerlijk kan zwemmen.