Musea

Gevangenismuseum in Veenhuizen    –    Drents Museum te Assen     –    Museum Kinderwereld te Roden     –    Glasmuseum en Brouwerij Maallust te Veenhuizen     –    Groninger Museum     –    Stripmuseum en Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen     –    Museum van de valse kunst in Vledder     –    Hunebedcentrum te Borger     –    Klompenmuseum te Haren     –    Herinneringskamp Westerbork     –    Museumdorp Orvelte     –    Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord

Roden

Speelgoedmuseum Kinderwereld, Brink 14, tel. 050-50118851 www.kinderwereld.net Heel veel speelgoed van prachtige poppenhuizen tot een enorme collectie oud en antiek speelgoed vanaf circa 1700 tot na de 2e wereldoorlog. Er kan volop worden gespeeld in het museum met oude behendigheidsspelletjes, knutselen, spelen op de speelzolder en op de authentieke speelplaats. Geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Schoolvakanties ook op maandag geopend. Tussen de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie is het museum gesloten.

Museum Havezathe Mensinge, Mensingheweg 7, tel.050-501030 www.mensinge.nl. Authentiek ingerichte havezathe, prachtig gelegen op landgoed aan de rand van het Mensinghebos. Voor openingstijden zie de website. Groepen op afspraak.

Veenhuizen

Landelijk Gevangenismuseum, Oude Gracht 1, tel. 0592-388264 www.gevangenismuseum.nl. Permanente expositie over de geschiedenis van het gevangeniswezen en de ontwikkeling van het dorp Veenhuizen. Bezoekers kunnen op zondag een ritje maken met de ‘Boevenbus’. Geopend april t/m september van 11.00 – 17.00 uur; oktober t/m maart van 13.00 – 17.00 uur. Maandag gesloten. Groepen op afspraak.

Orvelte

Orvelte is één van de vijf mooiste dorpen in Nederland (lezers Autokampioen) waar u heerlijk kunt wandelen en genieten van de monumentale rietgedekte boerderijen. Zij behoren tot de oudst bewaard gebleven parels van Saksische bouwkunst. Bezoekers vinden hier zomers dagelijks voor “elk wat wils”. Uw verrassende ontdekkingsreis voert bijvoorbeeld langs de dorpsbrink (het dorpshart voor bijzondere themadagen, folkloristische groepen, speciale markten enz.) Maar er is meer want er valt niet alleen veel te zien maar ook veel te beleven. Met de CombiVoordeelkaart kunt u tegen een gereduceerd combitarief verschillende demonstraties van oude ambachten bijwonen, de spectaculaire film ‘Orvelter Dagboek’ bekijken en spelenderwijs veel zien en leren over het leven in Orvelte van weleer. Geopend van goede Vrijdag tot einde Herfstvakantie, buiten de vakantieperiodes om maandag gesloten.